(Fotoğraf Albümümü görmek için lütfen resmi tıklayınız !)
Allah her insanın içine kendini ifade etmesi için bir sanat duygusu yerleştirmiştir. Bende duygularımı ve hayata bakışımı fotoğrafla ifade ediyorum. Güzel gördüğüm, dikkat çekmek istediğim ve en azından benim kadar başkalarınında zevk almasını ve görmesini istediklerimi fotoğraflayıp paylaşmak hoşuma gidiyor.
Fotoğraf, bir daha yaşanması olanaksız olan o an'ı sonsuzlaştırmaktır... Onu ilginç kılan ise, çekenin kattığı yaşam yorumudur.
Görsel sanatlara ve fotoğrafa olan ilgimi lise çağlarında hissettim ve ilk makinamı o zaman aldım.. 19 yaşında iken (1969 yılı) o yıllarda profesyonellerin bile gıpta ile baktığı çok güzel bir makinaya sahip oldum… Asahi Pentax ve 55mm f/1:2 lense sahip reflex bir makine…Bu makine ile birlikte; zamanı dondurabilme ve anı yakalama gücünü keşfettiğimde fotoğraf benim için çok daha önemli bir hal aldı. Bununla da kalmayıp , evde amatör olarak kurduğum karanlık odamda fotoğraflarımı kendim tab etmeye başladım… Çevremde her geçen gün değişen dünyayı bir yerinden yakalamak ve kadraja sıkıştırdığım parçasını insanlarla paylaşmak tarifsiz bir zevk vermeye başladığında, işte bu benim vazgeçemeyeceğim tutkum dedim. Sonrası sahip olduğum, Sony video kamera ile, etrafımda gördüğüm güzellikleri, yakınlarımla önemli günleri, özellikle tarihi mekanları bol bol çektim... Üniversitede Mimarlık tahsilim sırasında, Prof.Dr.Hulusi Güngör (vefat etti Allah Rahmet Eylesin) Hocamdan, estetiği kadraj içine yerleştirme tekniğini çok iyi öğrendim. Sonraları, bilgimi, yayınları izleyerek ve çoğunlukla ustaların yorumlarını inceleyerek daha da arttırdım.. Elimizden kayıp giden güzellikleri gelecek nesillere aktarmanın en iyi yolu bence fotoğraf çekmek veya görsel sanatlarla ilgilenmektir… Fotoğraf, daha bireysel olduğu için benim tercihim fotoğraf oldu… Fotoğraf, herşeyden önce bir ifade tarzıdır. Sanatçının hayata ve olaylara bakışını özetler, duruşunu simgeler. Ben her karemde kendimden bir şeyler katmaya çalışarak hayatı yorumluyorum. Çektiğim içime sinmeyen bir kareye karşılık 100 kare ile duruşumu simgeleyen en iyi fotoğraf ile tepkimi dile getiriyorum.
Bir merakım da, profesyonel fotoğrafçıların yeraldığı ve nefis fotoğrafların sunulduğu, ciddi fotoğraf sitelerinde fotoğraflarımı yayınlamak. 500 px adlı site bunlardan çok ciddi olanı. Fotoğraflarımı, görmek istermisiniz ? Tıklayınız---http://500px.com/350681
19 yaşında başladığım fotoğraf çekme serüvenim 43 yıldır hala devam ediyor… Fotoğrafçılıkla ilgili kitapları okumak , seyahat etmek ve yurdun dört bir yanından ilginç fotoğraflar çekmek en büyük zevklerim arasında. Herşeyden önce öğrenmeye aç bir ruhum var. Bilmediğim bir şeyi öğrendiğimde yeni oyuncak almış çocuk gibi hissediyorum kendimi. Bu da beni devamlı okumaya ve araştırmaya itiyor ve boş vakitlerimde internet dünyasının içine giriyor ve bir daha çıkamıyorum…
Fotoğraf makinam ve ekipmanlarım...
Zaman içerisinde ekipmanlarım gelişti ve genişledi. Digital fotoğrafçılığa ilk geçişim Sony Cybershot ile oldu… Şimdi profesyonel bir makine kullanıyorum…Canon EOS 7D… Çok profesyonel bir makine… Bunların yanına bayağı bir lens ve ekipman ilave ettim…
* Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS lens,
* Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS lens
* Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM lens,
* Sigma 70-300 mm f/4.0-5.6 DG Macro lens,
* Sigma AF 50 mm f/2.8 EX DG Macro lens,
* TAIR 11A 135 mm f/2.8 lens,
* Tamron 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical Lens,
* Asahi Pentax Super Takumar 55 mm f/1.2 vazgeçemediğim lensler.
(Macro fotoğraf, Sigma AF 50 mm f/2.8 EX DG Macro lens ile çekildi. Resmi tıklayıp büyük ebatta izleyebilirsiniz!)
Bu lenslerin içinde, daha çok macro lensler ilgimi çekiyor… Close-up (yakın plan çekim) çekimler beni daha çok etkiliyor… Lense yapılacak yatırımın her zaman daha uzun ömürlü olduğunu bildiğimden kaliteli bir lens ve o günün şartlarına uygun body ile yola devam etmek her zaman bana daha akıllıca gelmiştir.
Peki ya Photoshop? Ne kadar kullanmalı, etik midir?
(Soldaki fotoğrafa Photoshop HDR tekniği uygulanmıştır.Fotoğrafları tıklayıp büyük ebatlarını görebilirsiniz !)
Analog yani filmli makinalarla çalışırken karanlık oda ne kadar ihtiyaçsa bence dijitalin aydınlık odası Photoshop da o kadar ihtiyaçtır. Keskinlik, contrast gibi müdahaleler günümüz fotoğrafçılığının mecburiyetleri arasındadır. Photoshop gibi, hayal dünyasının ürünlerini gerçekleştirmeye yarayan, bir programın biz fotoğrafçılara her zaman yeni ufuklar açacağı kanatindeyim. Yeterki, yapılan müdahaleler bilinçli olarak yapılsın ve fotoğrafla grafik arasındaki ince çizgi korunsun.
Fotoğrafa yeni başlayanlara önerilerim....
Fotoğraf zaman içinde olgunlaşan, göz eğitimi ve kompozisyon yeteneği ile zirveye çıkan bir sanat dalı. Fotoğrafın tekniği ve teorik bilgisi zaman içerisinde öğrenilebilir, ama gözün eğitilmesi çok fotoğraf izlemeye ve fotoğraf çekmeye bağlıdır. Fotoğrafçı, sonuçta bir kompozisyon sanatçısıdır. Dünyaya açtığı fotoğraf penceresinin içine nelerin gireceğine karar verir ve denklanşöre basar.
Türkiye'de fotoğraf eğitimi, üniversitelerin güzel sanatlar bölümlerinde veriliyor. Profesyonel olarak bu işi yapmak isteyenler bu bölümlere devam edebilirler. Ancak fotoğrafa merakı olan amatör ve ileri amatör dediğimiz fotoğraf severlerin ise yeteri kadar eğitim alma imkanı maalesef yok. Son yıllarda, özellikle büyük şehirlerde faaliyet gösteren fotoğraf dernekleri fotoğraf severlere temel fotoğraf eğitimi imkanı sunuyor. Ancak, bence bu yeterli değil çünkü fotoğraf daha çok tatbik edilerek yani uygulama yapılarak öğrenilecek bir sanat dalı. Bence, bu temel fotoğraf kursaları daha çok uygulamaya ağırlık vererek zenginleştirilmeli ve kursta öğretilen kursta kalmamalı. Ayrıca, yurtdışı örneklerinde çokça gördüğümüz gibi, büyük şirketler kültür faaliyeti olarak fotoğraf yarışmalarına destek vermeli, hatta ileri eğitim almak isteyen amatörlere maddi katkıda bulunmalılar. Herşeyden öte fotoğraf sanatı yaygın eğitimi kurumlarında seçmeli ders olarak müfredata girmeli ve çocuklarımıza küçük yaşlarda sanat aşkı aşılanmalıdır. Ünlü fotoğraf sanatçımız Ara Güler, iyi bir fotoğrafçı profilini bakın nasıl özetlemiş..
"...Fotoğrafçı çok dolu olmalı...Resim bilecek, müzik bilecek, tiyatrodan anlayacak, çok okuyacak, anında karar verebilecek, yani çok zeki olacak...Ara GÜLER "
Erdal Irgat-Mimar
16.03.2010